Mariette Effing

Artistiek leider Mariette Effing naast dirigent van het Stadsjongenskoor Oldenzaal  ook dirigent van het Tiels Mannenkoor en sinds januari 2014 muzikaal leider van Muziektheater Servus Almelo. Sinds 2009 maakt zij ook deel uit van de redactie van het tijdschrift ZINGmagazine in de functie van redactiesecretaris. Mariette Effing studeerde hoofdvak blokfluit, schoolmuziek en koordirectie aan het Twents Conservatorium te Enschede. Na de afronding van haar studie schoolmuziek studeerde ze in 1990 als koordirigent af bij Kees Stolwijk. Daarna nam ze privélessen in o.a. orkestdirectie en heeft ze verschillende keren deelgenomen aan de Kurt Thomas Cursus. In het kader van een nieuwe studie volgde zij daarna ook lessen bij Jos Leussink in Zwolle waarna zij in juli 1998 zij het einddiploma koordirectie (Master) behaalde aan het ArtEZ conservatorium te Enschede.

Sindsdien dirigeerde ze diverse koren in de Euregio waaronder de Twente University Singers en het Mesumer Männerchor. Mariette Effing is veelzijdig en werkte bij verschillende kunstinstellingen als docent en koordirigent. Ze is regelmatig gastdirigent bij koorweekenden, jurylid bij koorfestivals, coacht amateurkoordirigenten en begeleidt jonge mensen in de voorbereiding op het muziekvakonderwijs. Ze geeft daarnaast regelmatig workshops en kortlopende cursussen in zowel het basis- als voortgezet onderwijs.

Mariette Effing was tot april 2013 bestuurslid van het Nederlands Koor Festival. Als muziekjournalist schreef ze ook voor Vocaal Magazine en Mens en melodie. Om haar vakkennis op peil te houden bezoekt zij regelmatig symposia, studiedagen en festivals zoals Europa Cantat en het World Symposium on Choral Music.

Bezoek ook haar website: koorenzo.nl